Økologisk mat i friluftslivet

Friluftslivet inneholder et paradoks. Det baserer seg på opplevelser i naturen, samtidig som de som utøver friluftslivsaktiviteter er blant dem som forbruker mest, enten det dreier seg om utstyr, reising eller mat. Forbruk har betydning for klima, bærekraft og forurensing. Den bevisste friluftsnyter må derfor gjøre seg fortjent til å bruke naturen. Et av områdene der man kan gjøre seg fortjent til det er gjennom gode matvalg.

Open navigation
Hva er gode matvalg?

 

 

Hva er bærekraftig og miljøvennlig mat? Svaret er ikke helt enkelt, på alle punkter. Et av de enkle svarene er at det krever mer energi å produsere en kalori mat når den kommer i form av kjøtt enn plantemat. En reduksjon i kjøttinntaket er derfor noe av det første man kan gjøre for å redusere belastningen på naturen.

Hvis vi definerer en sunn klode også ut ifra det som er vakkert for øyet, at kretsløpene i naturen er mest mulig intakte, at vi har mest mulig biologisk mangfold, og at vi bruker føre-var-prinsippet for menneskers og naturens helse, vil «gode matvalg» kunne bety noe annet enn om man først og fremst måler i et kortsiktig perspektiv og vektlegger enkelte utvalgte forhold, som for eksempel kilo mat produsert per areal.

I økologisk matproduksjon vil det gjerne være mer biologisk mangfold, mer utnyttelse av jord som ikke kan brukes til annet enn beite (og dermed et vakrere kulturlandskap), mindre risiko for forurensing av drikkevann, større matsikkerhet ved klimaendringer, samt at mennesker og dyr blir mindre utsatt for sprøytemidler.

Uansett hvor viktige de ulike nevnte faktorene er for den enkelte, og hvor stor betydning ulike faktorer med usikker eller liten effekt faktisk viser seg å ha etter hvert som vi får mer kunnskap, vil økt utbredelse av økologisk matproduksjon som minimum bidra til å trekke kloden i en sunnere retning sammenlignet med den matproduksjonen som dominerer i verden i dag.

Er du bestyrer på en turisthytte? Se vår veileder for turisthytter

Økologisk, bærekraftig og miljøvennlig mat på friluftslivarrangementer

Friluftslivarrangementer representerer for mange noe av det ypperste innen det gode liv. Ro, ettertanke, fysisk aktivitet, moro og sosialt samvær. Det forventes også ren natur, og et rent arrangement. Det å spille på at ren og miljøvennlig mat serveres på arrangementet – vil kunne forsterke opplevelsen deltakerne kommer for, og gjøre at ditt arrangement besøkes igjen og igjen.

Det er forskjell på om ditt arrangement er en ti-dagers tur i fjellet der all maten tas med selv, eller om du arrangerer en fjellfestival på et festivalområde der all maten serveres av deg som arrangør. Når det gjelder stedbundne arrangementer med tilgang til god infrastruktur vil mange av tipsene andre steder på denne nettsiden være nyttige. I tillegg kan det nevnes at det kan være en ekstra god idé å kombinere «økologisk mat» og «kortreist mat» som merkelappen på arrangementet. Mange setter pris på å spise den maten som «smaker» av stedet de er kommet til, og flere vil til og med forvente å få servert lokalmat.

Tips til økologisk turmat

Noen matvarer kan være utfordrende å få tak i økologisk versjon, og det er jo ikke slik at man kjøpe all maten økologisk, når man først har bestemt seg for at det er en fordel å velge økologisk.

Fra gammelt av var det naturlig å justere kosthold etter hva som var tilgjengelig lokalt og i sesongen. En idé kan være å ha dette i bakhodet når man planlegger maten man skal ha med på tur eller servere på et friluftsarrangement. Justerer du oppskriftene ut ifra hva som er tilgjengelig til enhver tid i sesongen, er det lettere å sette sammen sunne, økologiske måltider som ikke er altfor kostbare.

 

Ut ifra et helseperspektiv får du her noen tips til hva du kan være spesielt obs på når du velger matvarer:

 

De færreste med ernæringsbakgrunn vil si at enkeltmatvarer i sin rene form er direkte usunne. Det er bearbeidingen av mat som først og fremst gjør mat usunn – slik som når sukkerroer foredles til bordsukker. Imidlertid er det likevel minst én faktor som kan gjøre slik mat i sin rene form til noe som har uavklarte helseeffekter: Sprøytemiddelrester. Her er en liten oversikt over dette aspektet, når det gjelder matvarer som kan egne seg på tur:

Rosiner/druer, jordbær, nektariner, fersken, epler og moreller er blant matvarene som sprøytes mest. Velg økologisk.

Frukter som vanligvis har et betydelig lavere innhold av sprøytemiddelrester enn de som inneholder mest: Appelsiner, ananas, mango, kiwi, bananer, melon.

Grønnsaker: Selleri, spinat, tomater, paprika, agurk, poteter er blant grønnsakene som sprøytes mest. Velg økologisk.

Brød/knekkebrød: Økologisk korn inneholder generelt mindre soppgifter, samt færre sprøytemiddelrester. Velg økologisk.

Det er andre grunner til å velge økologisk mat enn bare det å unngå sprøytemiddelrester, så velg gjerne flere enn de nevnte matvarene i økologisk utgave når du kan.

Generelt om matvalg på tur: 

Brød og knekkebrød kan fungere bra som turmat. På lengre turer er en av ulempene imidlertid volumet og vekten. Hva med å tenke litt annerledes og bytte ut brødet med havregrøt, med relativt mye smør i? Da sparer du både vekt og volum, siden fett inneholder mer enn dobbelt så mye energi per gram som karbohydrater, og havren er mindre luftig og inneholder mindre vann enn brød. Så lenge du er tilpasset å spise mindre karbohydrater og mer fett (det vil si at du har hatt omtrent det samme forholdet mellom fett og karbohdyrater i kosten i minst en uke før du drar på tur) vil du være like godt rustet til langtur som med mer karbohydrater i kroppen, selv om det vil være individuelle forskjeller.

Alternative forslag til tursekken:

Økologiske nøtter og frø

Lag en egen økologisk energibar eller økologisk turmiks med tørket frukt og sjokolade

Linsesuppe med nyttevekster funnet i naturen, som brennesle og fjellkvann. (Skal man høste nyttevekster er det viktig å gjøre seg kjent med arten i forkant så man ikke forveksler med giftige arter.)

Tørk grønnsaker og kjøtt, og ta det på turen. Det gir bedre holdbarhet og mindre vekt å bære på. (Tørking av mat krever litt kunnskap for at det skal bli bra. Ta kontakt med noen som kan det, eller søk på nettet etter framgangsmåte)