Bronse, sølv eller gull?
Debio er godkjenningsorgan og eier og forvalter av Ø-merket for økologisk produksjon. Ø-merket brukes for produkter som er godkjent av Debio, mens serveringsmerkene forteller om hvor stor andel av serveringen som består av økologisk godkjente produkter. Alle arrangører som ønsker å markedsføre økologisk mat, kan synliggjøre satsingen ved hjelp av Debios serveringsmerker. Denne merkeordningen kan benyttes av kaféer, restauranter, hoteller, kantiner og andre virksomheter hvor det tilberedes og serveres økologisk mat og drikke.
Med Debios serveringsmerke på menyer, skilt og nettsider kan alle enkelt se hvor man kan spise økologisk mat. For å ta i bruk serveringsmerkene må arrangementet kunne dokumentere innkjøpene for hele arrangementet. Debio fungerer som godkjenningsorgan og følger opp hvert enkelt arrangement med årlige kontroller slik at publikum kan være trygge på at andelen økologiske produkter blir opprettholdt.
Arrangører som ønsker godkjenning for å bruke Debios Ø-merke og/eller serveringsmerker i sammenheng med servering av økologisk mat og drikke, skal være tilknyttet Debios kontrollordning. Utfyllende regelverk, gebyrer og registrering finnes på serveringsmerker.no
Bronse-, sølv- og gullmerkingen representerer de tre ulike nivåene det er mulig å legge seg på.
Andre sertifiserings- og merkeordninger
Ved siden av det norske Ø-merket og serveringsmerkene i gull, sølv og bronse finnes det andre vanlige miljømerkinger og sertifiseringsordninger som kan være nyttig å kjenne til. Under finner du en kort orientering om noen av disse.