Lapskaus

Tilbake
Foto: Wanda Widerøe
Til personer.

  • 2 stkettsaltete svineknoker + vann til koking
  • 4 stk neper
  • 1 stk sellerirot
  • 1 stk liten kålrabi
  • 5 stk store gulrøtter
  • 5 stk persillerøtter
  • 4 stilker stangselleri
  • 6-8 stk store nypotete
  • 1 bunt bladpersille
  • havsalt og pepper

Trekk svineknokene i vann i ca 2 timer. Ta vare på kraften. Skjær vekk fett og svor og kutt kjøttet i små biter. Legg kjøttet tilbake i en stor gryte med ca 1,5 liter av kraften. Vil du ha en magrere lapskaus, skjærer du av fett og svor før du trekker knoken. Ha i grønnsakene, hakket i terninger. Finhakk stilken på bladpersillen og putt den oppi også. La alt småputre i ca 1 time. Potetene vil gjøre at lapskausen tykner litt. Rør om av og til. Konsistensen skal være at hver bit er litt hard, samtidig som dette jo er en lapskaus, og skal bære preg av det. Den skal ikke være veldig rennende – er den det, bruk en øse og ta av litt av den ekstra kraften. Spar på dette sammen med resten av kraften du ikke brukte, og bruk det f.eks. til ertesuppe eller grønnsaksuppe en annen gang. Smak til med salt og grovstøtt pepper. Server lapskausen med flatbrød og godt smør.

Relaterte oppskrifter